Armenia, pregătită să recunoască SUVERANITATEA Azerbaidjanului asupra enclavei Nagorno-Karabah. Ce condiție pune Erevanul

Armenia, pregătită să recunoască SUVERANITATEA Azerbaidjanului asupra enclavei Nagorno-Karabah. Ce condiție pune Erevanul
Armenia, pregătită să recunoască suveranitatea Azerbaidjanului asupra enclavei Nagorno-Karabah. Ce condiție pune Erevanul / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 22/05/2023, 20:23
Actualizat: 22/05/2023, 20:24

Armenia este pregătită să recunoască enclava Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului, dacă autorităţile de la Baku se angajează să garanteze securitatea populaţiei de etnie armeană din această regiune montană.

Informația este confirmată de mai multe surse. Potrivit agenției ruse TASS, chiar premierul armean Nikol Paşinian ar fi făcut această declarație.

Erevanul cere garanții pentru securitatea etnicilor armeni

Nagorno-Karabah a fost o sursă de conflict între cele două ţări vecine din Caucazul de Sud încă din anii de dinaintea dezmembrării URSS, în 1991. Acolo se dau lupte între etnicii armeni creştini şi azerii musulmani (din familia naţiunilor turcice) de mai bine de un secol.

În 2020, Azerbaidjanul a cucerit zonele controlate de etnicii armeni în enclavă şi în jurul ei. De atunci, Baku a închis periodic singura rută de acces care leagă Nagorno-Karabah de Armenia, pe care enclava se bazează pentru sprijin financiar şi militar.

„Cei 86.600 de kilometri pătraţi ai teritoriului azer includ şi Nagorno-Karabah”, a declarat Paşinian în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit canalului de telegram rusesc „Ostorojno, Novosti!” („Atenţie, ştiri!”).

„Dacă ne-am înţelege corect, Armenia va recunoaşte integritatea teritorială a Azerbaidjanului în graniţele stabilite, iar Baku – integritatea teritorială a Armeniei pe cei 29.800 km2”, a afirmat şeful Executivului armean.

Mass-media rusă îl citează pe Paşinian spunând că este gata să facă asta – să accepte frontierele Azerbaidjanului recunoscute pe plan internaţional – dacă Baku se angajează să asigure drepturile etnicilor armeni din Nagorno-Karabah.

El a adăugat că problema ar trebui să facă obiectul unor negocieri între cele două ţări.

„Armenia rămâne ataşată agendei de pace în regiune.Şi sperăm că, într-un viitor apropiat, vom ajunge la un acord asupra textului tratatului de pace şi îl vom putea semna”, a declarat Paşinian.

Armenia amenință Rusia

În acelaşi timp, Armenia a avertizat luni, 22 mai, că va părăsi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, dacă va ajunge la concluzia că aceasta este o structură „incompetentă”.

„Dacă Armenia va lua decizia de a părăsi OTSC, aceasta se va întâmpla după ce Erevanul se va asigura că OTSC a părăsit Armenia” – Nikol Paşinian

Iar asta s-ar putea întâmpla „dacă OTSC ar deveni o organizaţie incompetentă”, a subliniat premierul armean. „Atunci ne vom rezolva singuri problemele de securitate”, a adăugat el.

În context, Pașinian a evocat solicitările Erevanului de a trimite o misiune de monitorizare a OTSC în regiune, care au rămas fără răspuns. Mai mult, din cauza apartenenţei la această organizaţie, Armenia nu a putut să cumpere arme din ţări din afara blocului.

„Credeţi că alte ţări nu ne-au făcut propuneri pentru a cumpăra arme şi echipamente militare? Am avut această posibilitate, dar ea a fost închisă, în principal din cauza apartenenţei Armeniei la OTSC” – Nikol Pașinian

În luna ianuarie a acestui an, Armenia a anunţat că nu va găzdui exerciţiile militare „Frăţie indestructibilă 2023” ale OTSC, în pofida anunţurilor anterioare ale Rusiei.

Reamintim că, în noiembrie, Paşinian a refuzat să semneze declaraţia finală a summitului OTSC din cauza lipsei de sprijin din partea Riusiei în timpul conflictului cu Azerbaidjanul (toamna lui 2020), inclusiv a incursiunilor trupelor azere în teritoriul armean.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Ultima graniță a rușinii față de corpul care cedează și poveștile pe care nimeni nu...